Na FLL opäť s najlepším výsledkom

Tento rok sme sa opäť zúčastnili regionálneho turnaja v Žiline. Ale pekne po poriadku. Naša príprava začala ako už býva zvykom hneď na začiatku školského roka, keď sme sa zoznámili s tohtoročným zadaním CITY SHAPER – Navrhujme a budujme lepšie miesta na život a prácu pre každého. Nasledovalo veľa hodín poctivej práce na našom výskumnom projekte, na stavbe a programovaní robota a samozrejme aj na príprave na prezentáciu.

Súťaž sa konala na Mikuláša a tomu zodpovedala aj súťažná atmosféra na FRI Žilinskej univerzity. Boli sme pripravení nielen po vedomostnej stránke, ale aj imidžovo. Okrem našich krúžkových tričiek sme mali aj sobie rožky a nosy, mikulášske čiapky a malé svetielka. Po brífingu trénerov a slávnostnom otvorení súťaže nás čakali postupne štyri dôležité súčasti nášho vystúpenia.

Hneď prvým bodom nášho vystúpenia bol robot design. Porotcovia hodnotili naše konštrukčné riešenie, stabilitu, pevnosť ale aj rýchlu modifikovateľnosť nášho robota. Dôležité boli aj jeho rozmery, pričom robot nesmel prekročiť určenú dĺžku, šírku a výšku. Po vonkajších parametroch skúsení programátori zhodnotili aj softvérové riešenia. V tejto disciplíne sme z 50 bodov stratili len 3 a obsadili sme celkové 2. miesto.

Druhou súťažnou disciplínou bola tímová spolupráca. Po minulom roku sme náš tím výrazne omladili a tak sa v ňom stretli študenti prímy, sekundy, tercie a septimy. Napriek vekovým rozdielom sme vytvorili skvelú skupinu zanietených ľudí, ktorí sú naladení na rovnakú strunu a to je pri spolupráci dôležité. V tejto disciplíne sme nakoniec z 50 bodov stratili 1 a opäť sme obsadili 2. miesto.

Prvá polovica súťaže bola za nami a nás čakali dve disciplíny, v ktorých sme si najviac verili. Ako prvá nasledovala prezentácia nášho projektu. Porote sme originálnym divadelným spôsobom predstavili hodiny hrabania lístia, čistenia chodníkov, stavby lavičiek, maľovania kreatívnych hier pre deti ako aj veselých detských obrázkov, tvorbu prírodnej galérie, spoluprácu s predstaviteľmi mesta Vrútky, skautmi aj rómskou komunitou   Náš skvelý výkon pri renovácii zabudnutého vrútockého parku ako aj kreatívnu prezentáciu ohodnotila porota maximálnym počtom 50 bodov a my sme tento krát získali 1. miesto.

Po obede nasledoval posledný a pre divákov najatraktívnejší bod programu Robot Game. Po niekoľkoročných skúsenostiach našich septimánov sme verili, že to bude naša silná stránka. A tak sa aj stalo. Prešli sme bez zaváhania tromi postupovými kolami, zvládli sme semifinále a dominovali sme aj pri finálovom stretnutí s družstvom z Bratislavy. Záverečná disciplína nám priniesla maximálny zisk 50 bodov a ďalšie 1. miesto.

V celom priebehu súťaže sme z celkového počtu 200 bodov stratili len štyri  a obhájili sme minuloročný titul šampióna turnaja a opätovne sme postúpili do česko-slovenského finále. Tešil sa s nami aj prorektor FRI a Mikuláš a my sa tešíme na 8. február 2020.

 

[Celkom:6    Priemerne:4.7/5]