FLL – regionálny turnaj v Žiline (14. 12. 2018)

Začnime pekne po poriadku. Naša púť do Žiliny začala v lete 2018. Cieľom bolo postúpiť z regionálneho kola FLL do česko-slovenského semifinále. FLL je roboticky a prírodovedne zameraná celosvetová súťaž pre deti od 10 do 16 rokov. Vznikla v roku 1998 v USA s cieľom vytvoriť súťaž príťažlivú pre tínedžerov. Každý rok je vypísaná téma, ktorú súťažné tímy musia zvládnuť v niekoľkých oblastiach. Pre tento školský rok to bola téma INTO ORBIT. Mali sme zostrojiť a naprogramovať robota, schopného riešiť úlohy v otvorenom vesmíre aj na povrchu vzdialených planét a v rámci výskumného projektu vyriešiť problémy astronautov pri ďalekých cestách do vesmíru.

13. december 2018 – 16:00 CET
Základňa GYMLET ROBOTS – nervozita v tíme vrcholí, zajtra skúšobné komisie a rozhodcovia rozhodnú o našom ďalšom osude. Výskumný projekt je zbalený a pripravený na prezentáciu. Robot je naprogramovaný. Celkom slušne umiestňuje rakety na odpaľovaciu rampu, vyberá vzorky z vesmírneho vrtu, ovláda pristávacie moduly a zachraňuje astronauta z otvoreného vesmírneho priestoru. Už ovláda aj ukazovatele strojov, vynáša a rozmiestňuje satelity. Trochu nám hapruje potravinová komora. Prichádza naše sprievodné vozidlo a my balíme a nakladáme všetku techniku.
14. december 2018 – 7:25 CET
Nachádzame sa v priestoroch Fakulty riadenia a informatiky v Žilinskej univerzite. Dorazilo aj sprievodné vozidlo a my vybaľujeme techniku. O chvíľu to vypukne a my sa chceme presadiť v konkurencii 13-tich výskumných tímov. Napätie je naozaj obrovské.
14. december 2018 – 8:45 CET
Prvá hodnotiaca komisia a náš robot dizajn. Rozhodcovia turnaja a odborníci na robotiku posudzujú nielen funkčnosť, ale aj stabilitu, rozmery, konštrukčné riešenie a program, pomocou ktorého robota ovládame. S naším predstavením sú, zdá sa, spokojní. Ešte odpovede na niekoľko doplňujúcich otázok a prvá disciplína je za nami.
14. december 2018 – 9:50 CET
Náš team work. V tejto disciplíne nás hodnotia psychológovia, ktorí posudzujú úroveň spolupráce a kooperácie v tíme. Dostávame úlohu, ktorú sme predtým v živote neriešili. Komisia hodnotí, ako sa dokážeme dohodnúť, vypočuť sa navzájom, nájsť najvhodnejšie riešenie. Na túto časť overenia nášho tímu sa v podstate nedá pripraviť, porotcovia v nej odhalia skutočnú úroveň tímových kvalít.
14. december 2018 – 10:45 CET
Prezentácia nášho výskumného projektu. Prezentujeme svoje postupy pri tvorbe projektu. Myslíme si, že psychická a najmä fyzická kondícia je to najdôležitejšie, a preto sme si vybrali tému „Obmedzenie fyzickej deformácie človeka pri dlhodobom pobyte v mikrogravitácii.“ Nasledujú otázky od hodnotiacej komisie. Odpovedáme v pokoji, problematiku máme podrobne naštudovanú. Naši konzultanti nás kvalitne pripravili. Sme schopní odpovedať na všetky zvedavé otázky.
14. december 2018 – 11:45 CET
Konečne máme prístup k súťažnému stolu a môžeme si odskúšať všetky misie, nejde to podľa našich predstáv. Dolaďujeme konštrukciu, upravujeme program.
14. december 2018 – 12:00 CET
Presúvame sa na obed. Pohoda pri jedle takto určite nevyzerá. Nervozita stúpa. Posielame prvé informácie veliteľovi našej domovskej základne GJL.
14. december 2018 – 13:00 CET
Najdlhšia a na psychiku najnáročnejšia disciplína Robotgame. Napriek tomu, že niektoré misie nevychádzajú tak, ako sme plánovali, postupujeme turnajom až do finále.
14. december 2018 – 15:00 CET
Opäť prezentujeme náš projekt, teraz už pred širokou verejnosťou. Už vieme, že náš projekt patrí medzi tri najlepšie a začíname tušiť, že to dnes bude úspešný deň.
14. december 2018 – 16:00 CET
Semifinálové a nakoniec aj finálové súboje s prehľadom vyhrávame a porážame našich súperov. YES! 
14. december 2018 – 17:00 CET
Začína vyhodnotenie celej misie a my s napätím očakávame výsledky. A ako to dopadlo?
Výskumný projekt – 1. miesto
Team work – 1. miesto
Robotgame – 1. miesto
Robot dizajn – 2. miesto
Celkové hodnotenie – 1. miesto
a získali sme aj cenu FRI za najkomplexnejšie softvérové riešenie
14. december 2018 – 18:00 CET
Unavení, ale nesmierne šťastní opúšťame FRI a vraciame sa na našu domovskú základňu GJL.
Už teraz plánujeme zmeny pre ďalšiu misiu, ktorá bude 9. februára v Bratislave. Držte nám prsty.

Poďakovanie
Ďakujeme všetkým, ktorí nás pri našej práci podporovali: konzultantom a vedúcej krúžku za odbornú pomoc pri príprave, učiteľom etickej výchovy a študentom za možnosť nácviku prezentácie a cenné rady a pripomienky, ostatným učiteľom a vedeniu školy za tolerantnosť a pochopenie.

[Celkom:27    Priemerne:4.9/5]